КНСБ организира тридневни протести под прозорците на парламента след като Асен

...
КНСБ организира тридневни протести под прозорците на парламента след като Асен
Коментари Харесай

Синдикатите стягат тридневни протести под прозорците на парламента

КНСБ провежда тридневни митинги под прозорците на Народното събрание след като Асен Василев пренаписа сметката на бюджета като понижи разноските и заложи повече доходи. Целта - дефицитът да бъде не повече от 3 на 100, а инфлацията да падне до 8,7%. И по този начин до края на годината минималната работна заплата се резервира 780 лева Повече пари се отделят за майчинството през втората година.

По-високи заплати са планувани за лекари и учители, само че в доста от останалите браншове нарастване няма. Това е и повода за митингите, които се задават. Служителите на Министерство на вътрешните работи оповестиха Национален митинг на 15 юли, а КНСБ провеждат проява пред Народното събрание

Въпреки плануваното нарастване на заплатите в бранш Здравеопазване, медици и водачи на коли за спешна помощ във Варна излязоха на митинг. Те упорстват за 50% нарастване на заплатите на водачите и 10% по-високи хонорари за медиците.

„ Ние чисто получаваме към 1130 лева Това значи, че ние не можем да достигнем главните си заплати ”, съобщи Владимир Чимев.

Протестиращите се оплакаха и от неприятни условия на труд. „ Условията на труд са меко казано ужасни ”, сподели Цветан Димитров, водач в ЦСМП – Варна.

По-високи заплати желаят и от КНСБ. От сряда за 3 дни от синдикатите ще бъдат пред Народно събрание, съобщи Нова тв.

„ Там ще опънем няколко палатки и всички тези браншове, които споделиха, че са недофинасирани, като хората в Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт, БНР, Селскостопанската академия. Както и в училища и в областта на Здравеопазването, всички тези като ги съберем са 170 млн. лева Хората, които ще излязат в този момент тези 3 дни не са получили растеж, който да им компенсира инфлацията, а някои не са получавали 3 години ”, разгласи Любослав Костов, КНСБ.

Бизнесът обаче подсети, че увеличените заплати, би трябвало да са разследване на промени. „ Или против повишение на продуктивността и на качеството на услугите, които оферират тези браншове ”, посочи Добрин Иванов, изпълнителен шеф на АИКБ.

Работодателите дефинират Бюджет 2023, като осъществим и приканват разходната част да не се усилва.

„ Всяко едно увеличение на разноските ще рефлектира върху повишение на бюджетния недостиг, което значи, че той ще бъде над 3%, което пък значи, че ще ни отдалечи от предпочитаната ни цел - участие в еврозоната ”, добави Добрин Иванов.

Във вторник Народното събрание се събира на изключително съвещание, а задачата новият бюджет да стане факт до края на месеца.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР